CFC protokol za lečenje celulita | Dr Marija Bošković
8388
page-template-default,page,page-id-8388,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

CFC protokol za lečenje celulita

CFC LD je modifikovani protokol kontrole, prevencije i lečenja celulita

Ovaj Medikal SPA protokol baziran  je na novom konceptu etiopatogeneze koji su postavili eksperti brazilske klinike za limfedem Godoy&Godoy iz Sao Paola.

Ginoidna hidrolipodistrofija, celulit ili tzv. pomorandžina kora nastaje nezavisno od telesne težine, fizičke kondicije i uzrasta žena, moze se javiti, mada znatno ređe i kod osoba muškoga pola. Vidljiva je kod preko 80% osoba ženskog pola.

Celulit kod žena počinje da se stvara od puberteta i ima tendenciju da se pogoršava sa vremenom čak i kod onih žena koje su vitke i u dobroj fizičkoj formi.

Karakteristična mesta za pojavu celulita su bokovi, butine, trbuh, mada se može javiti na nadlakticama i grudima.

Većina žena počinje da razmišlja o celulitu kada on postaje vidljiv ili bolan.

Na osnovu naučno istraživačkog rada brazilskih lekara i brojnih publikacija u najnovijim vodećim časopisima iz oblasti kozmetičke dermatologije, limfne drenaže i vaskularne hirurgije tim MSPAAS, predavač na predmetu “Velnes kao zdravstveni program” Prim dr Gorana Isailović i SKE Ivana Jovanović, nastavnik praktične nastave  na  istom predmetu, dizajnirali  su CFC LD protokol za ambulantne pacijente koji je dao rezultate približno isto tako dobre kao u bolničkim uslovima. Tokom primene protokola za eliminaciju i kontrolu celulita zasnovanih na novim saznanjima o etiopatogenezi celulita, promene nastale pod uticajem terapijskih procedura merene su najsavremenijim metodama za procenu stanja u tkivima, mereni su parametri metablizma i analiziran sastav tela, određivani markeri tkivnog zapaljenja, elastičnost i hidratacija kože u saradnji sa timom antiage centra na čelu sa Dr Anom Gifing upotpunjen je program  preporukom dijetetskog režima u sve tri faze terapijskog protokola i u fazi održavnja postignutih rezultata.

 

Faze terapijskog protokola su

I faza eliminacije viška vode

II faza antiinflamatorna

III faza regeneracije

IV faza održavanje

 

Trajanje određene faze određuje terapeut  u zavisnosti od stanja organizma kao i od tipa i stepena celulita. Prosečno trajanje faza možemo grubo odrediti ali ništa preciznije bez pregleda. Prva faza traje tri dana, druga faza traje takođe tri dana,  treća faza traje četiri dana, dok četvrta faza jedanput nedeljno ili jednom u dve nedelje.

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU CFC LD MASAŽE I ANTICELULIT MASAŽE
CFC LD MASAŽA
 • Zasnovana na najnovijoj etiopatogenezi celulita. Sastoji se iz 4 faze: faze eliminacije viška vode iz tkiva, faze smirivanja upale retikularnih vlakana u koži, faze regeneracije retikularnih vlakana i faze održavanja postignutih rezultata.
 • Masaža se izvodi dlanovima, sa vrlo blagim pritiskom. Jačina pritiska je srazmerna pritisku jedne kovanice na kožu. To je dovoljan pritisak da bi se delovalo na limfu. Pokretima CFC LD masaže je potpuno nemoguće izazvati modricu.
 • Ukoliko se desi modrica znajte da terapeut ne radi kako treba i molim vas da nam to javite.
 • Eliminiše višak vode iz: masne ćelije, ekstracelularnog prostora, limfnog sistema.
 • Smanjuje inflamaciju (upalu) retikularnih vlakana (zbog čega osećamo bol pri pritisku na celulit. Bol osećamo zbog upale).
 • Regeneriše oštečeno vezivno tkivo, a čak je moguće poboljšati stanje celulita i kod onih osoba koje su zbog jakih anticelulit masaža dobili fibrozno tkivo koje se oseća pod prstima kao klikeri ili tvrde ploče.
 • Čuva tkivo i pomaže organizmu da izbaci višak vode i toksina. CFC masaža najzdraviji vid masaže koju možete priuštiti svom organizmu.
 • Masaža nije bolna.
 • Kvalitet I brzina postignutih rezultata ne mogu se meriti sa anticelulit masažom. Efekti su vidljivi nakon 10 tretmana, a prvi rezultati možete videti već posle četiri tretmana.
 • Svakom klijentu u zavisnosti od organizma i tipa celulita (edematozni, adipozni, adipoedematozni, edemoadipozni, fibrozni, sklerotični) kreira se individualni protokol.
 • CFC LD masaža je bolja po zdravlje terapeuta i njihov radni vek može da se produži za 20 godina.
 • CFC LD tim obučava i vrši kontinuirane edukacije za terapeute i ne mogu da dobiju CFC LD preparate kao ni sertifikat Medical SPA Asocijacije Srbije bez odobrenja istih.
ANTICELULIT MASAŽA
 • Zasnovana na tezi da je celulit masno tkivo koje probija retikularnu mrežu, te se na površini kože manifestuje izgled pomarandžine kore. Stoga je anticelulit masaža imala za cilj da sabije masno tkivo i “ispegla” retikularnu mrežu zbog čega je ta masaža spadala u jače masaže.
 • Masaža se izvodi jakim pritiskom palčevima, falangama, a ne retko i pesnicama pri čemu dolazi do pojave modrica jer krvni kapilar pukne, krv se razlije u tkivo a zbog gvožđa koje oksidira mi tu promenu vidimo u menjanju boje. Dolazi takođe i do pucanja limfnog kapilara koji je dosta slabiji od krvnog ali pošto se u limfi nalazi 90% vode mi to nevidimo u promeni boje kože.
 • Eliminiše višak vode iz limfnog suda.
 • Ne smanjuje upalu, samo je proširuje. A to se manifestuje tako što Vam se celulit pojavi i na delovima na kojima niste pre imali.
 • Zbog jakih masaža dolazi do oštećenja vezivnih vlakana, a kao posledica se stvara na tom mestu fibrozno tkivo (ožiljno tkivo). Tako da se sledeće godine može primetiti gora klinička slika celulita nego pre prvog dolaska na anticelulit masažu.
 • AC masaža je vrlo bolna. Koliko puta Vam se desilo da Vam se ne ide na anticelulit jer trebate psihički da se pripremite. AC masaža ne samo da oštećuje tkivo, već predstavlja i atak na Vašu psihu.
 • Efekti su vidljivi posle 2-3 serije.
 • Svima se radi isto.
 • Anticelulit terapeuti često obole od srčanih oboljenja kao i koštano-zglobnog sistema pa je njihov radni vek vrlo kratak.
 • Ne postoji kontrola terapeuta za anticelulit.