Anatomija akne | Dr Marija Bošković
8623
page-template-default,page,page-id-8623,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Anatomija akne

Na nekoliko sledećih slika prikazaćemo proces razvoja komedona i što se događa nakog stiskanja istih.

Mesto nastanka komedona su pore u okolini folikula dlake. Ćelije oko folikula dlake se izlivaju i nakupljaju u grupe blokirajući sebum (loj) i onemogućavaju njegov izlazak na površinu kože. Kada je sebum blokiran u pori i u kontaktu sa vazduhom dolazi do formiranja komedona.

Dr MArija Bošković Akne - Nastanak kamedona
dr marija boskovic - akne - kamedon

Komedon čine folikul dlake gdje se skupljaju mrtve ćelije, lojna žlezda koja proizvodi sebum i površina kože gde mi zapravo vidimo što se događa ispod površine kože.

Kada je izlaz folikula dlake zatvoren, sebum i mrtve ćelije počinju rasti. Bakterije, koje normalno žive na površini kože, dolaze u kontakt sa sebumom i mrtvim ćelijama uzrokujući infekciju.

dr marija boskovic - akne
dr marija boskovic - akne

Novonastala infekcija vidljiva je kao crvenilo, oticanje i gnoj. Iako mislite da je ono što je vidljivo ružno, pravo oštećenje događa se ispod toga.

Kada pritiskamo novonastalu aknu zapravo dovodite do stanja koje može proširiti infekciju.

dr marija boskovic - akne
dr marija boskovic - akne

Infekcija se proširuje po površini kože ali također i duboko unutar pore. To dovodi do povećanja i proširenja infekcije i može uzrokovati ili povećati ožiljkasto tkivo.

Kada je oštećenje već ozbiljno formira se ožiljkasto tkivo. Ožiljci koje uzrokuju akne, dugotrajni su i mogu izgledati kao neravna površina kože a na pojedinim tipovima kože i kao gubljenje boje.

dr marija boskovic - akne

Zakažite Vaš tretman još danas!

Ordinacija LASER&AESTHETICS, dr Marija Bošković

Bulevar umetnosti 13, Stan 2