Virusne bradavice | Dr Marija Bošković
8752
page-template-default,page,page-id-8752,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Virusne bradavice

Virusne bradavice su česta zarazna bolest kože. Mogu se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Češće su kod dece i javljaju se u 5-10% te populacije. Uzrokuje ih humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 različitih tipova HPV-a koji uzrokuju različite oblike bradavica. Bradavice se mogu pojaviti na bilo kojem delu kože ili sluznice; mogu biti pojedinačne ili multiple.

Stanja koja pospešuju nastanak bradavica su hladnoća okrajina nogu, pojačano znojenje, oslabljeni imunitet, atopijski dermatitis, suva koža. Širenju infekcije virusom HPV-a pogoduje boravak u vlažnim prostorijama npr. sauna, tuš, bazen.

Bradavice na stopalima (verrucae plantares) su gotovo uvek ravne u početku, usled jakog mehaničkog pritiska. Manifestuju se kao zaštitno zadebljanje na stopalu, koje nastaje iznad bradavice, ispod kojeg se vide sitne crne tačke po kojima se bradavice razlikuju od kurijeg oka ili žulja. Ukoliko su bradavice na stopalu brojne mogu se spojiti tako nastaje mozaik. Bradavice najčešće nastaju kao posledica direktnog kontakta. Mogu nastati i usled kontakta sa zaraženim površinama kao npr. hodanje bez obuće. Samoprenos (autoinokulacija), odnosno prenos sa jednog na drugo mesto na koži iste osobe je vrlo česta pojava. Dva najbitnija faktora rizika su: imuloški status i stanje kože.

Bradavice na stopalu su često bolne i otežavaju hodanje.

Dijagnostički za bradavice na stopalu je bitno ukloniti hiperkeratotičnu naslagu (zadebljanu kožu).

Dermatoskopija se može koristiti za sigurnu dijagnostiku kod spornih slučajeva.
Lečenje bradavica kombinovanom tehnikom radiotalasima i laserom.

Važno je napomenuti da su bradavice zarazna bolest kože, kako bi se u kući preduzele mere za sprečavanje širenja infekcije.

Zakažite Vaš tretman još danas!

Ordinacija LASER&AESTHETICS, dr Marija Bošković

Bulevar umetnosti 13, Stan 2