Fotodinamska terapija | Dr Marija Bošković
8563
page-template-default,page,page-id-8563,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Fotodinamska terapija

Jedna od brojnih karakteristika naše kože jeste njen prirodni potencijal za samoobnavljanjem. U cilju povećanja mogućnosti kože da se obnavlja razvijena je fotodinamska terapija.

Fotodinamska terapija poznata je i kao LED terapija. Ovu vrstu terapije kreirala je NASA. Naime, naučnici NASA-e primetili su da rane u bestežinskom stanju sporije zarastaju nego inače, zbog nedostatka energije koja je potrebna ćeliji da započne proces regeneracije. Kako bi ćelija stvorila energiju – ATP (adenozin trifosfat), potrebno je da bude izložena odredjenim talasnim dužinama svetlosti. Na ovim naučnim temeljima nastaje LED lampa koja se kao vizionarski poduhvat danas široko primenjuje, izmedju ostalog i za estetske tretmane lica i tela.

LED terapija podrazumeva usmeravanje LED svetla odredjene boje na kožu. Obzirom da svako svetlo imaja svoju frekvenciju, prodire do različite dubine kože tako da je ovom terapijom moguće sanirati različite probleme.

Fotodinamska terapija se već dugi niz godina uspešno praktikuje u dermatologiji, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Jednostavne je primene i veoma je bezbedna te je iz tog razloga vrlo popularna. Neke od najčešćih terapija LED svetlošću su fotodinamska terapija za lečenje akni, održavanje i popravljanje vitalnosti kose i kože, stimulacija zarastanja rana i lečenje povreda mišića.

CRVENO LED SVETLO

Crveno svetlo je talasne dužine 640 nm. Odgovorno je za stimulaciju proizvodnje kolagena. Benefit fotodinamske terapije crvenim LED svetlom je višestruk:

• Popravlja vidljive znake starenja, vraća sjaj i zdrav izgled koži
• Smanjuje upalne procese te se koristi za zarastanje rana, opekotina i kao umirujući tretman nakon agresivnih i minimalno invazivnih procedura
• Ublažava mišićni bol, tegobe kod sportskih povreda i reumatkih bolesti
• Sprečava povećano opadanje kose

PLAVO LED SVETLO

Plavo svetlo je talasne dužine 420nm, Fotodinamska terapija za lečenje akni koristi LED svetlo plave boje zbog njegovog baktericidnog dejstva. Glavni uzročnik akni je bakterija Propionibacterium acnes. Dejstvo terapije se zasniva na apsorpciji svetlosnog zraka od strane porfirina, supstance koja je proizvod ove bakterije. Kao dodatni fotosenzibilišući agens može se koristiti maska od aminolevulanske kiseline. Istim mehanizmom se značajno smanjuje rad lojnih žlezda, čime se smanjuje šansa za ponovno nastajanje akni.

INDIKACIJE

Fotodinamska terapija je preporučljiva ukoliko imate neki od navedenih problema:

  • Akne
  • Stara i opuštena koža
  • Loš kvalitet kose i opadanje kose
  • Povrede mišića i sportske povrede
  • Rane, opekotine, iritirana koža
  • Reuma

Pre same LED terapije, na konsultacijama, utvrdjujemo Vaš individualni protokol. Individualni protokol podrazumeva koju ćemo svetlost koristiti, da li će biti pojedinačna ili u kombinaciji sa drugim svetlosnim frekvencijama. Takodje, utvrdjuje se broj potrebnih tretmana koji zavisi od stanja kože. Najčešće se kod fotodinamske terapije za akne primenjuju 2 tretmana nedeljno u inervalu od 4 – 8 nedelja. U cilju regeneracije i biostimulacije kože, tretmane primenjujemo jednom nedeljno u ciklusu od 3 – 5 tretmana.

IZVOĐENJE TRETMANA

Fotodinamska terapija traje 20 – 30 minuta, prijatna je i relaksirajuća. Može se primenjivati kao samostalna procedura ili nakon higijenskog tretmana lica, mikrodermoabrazije i injekcionih tretmana. Led terapija je bezbolna, brza i efikasna. Nema prisustva štetnog UVA i UVB zračenja. Ponekad se u procedure uključuju specijalne peptidne maske koje pojačavaju dejstvo tretmana.
Nakon LED terapije, koža će biti osetljiva na UV zračenje, pa je potrebno preduzeti sledeće korake:

  • Koristite adekvatnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja
  • Izbegavajte direktno izlaganje sunčevim zracima 48 sati
  • Naredne dve nedelje potrebno je štititi kožu od dužeg izlaganja sunčevim zracima

Neželjena dejstva i kontraindikacije za ovu terapiju ne postoje. Prolazno crvenilo koje se može javiti unutar 48 sati od terapije, nastaje ukoliko se primenjuje neki fotosenzibilišući agens (ALA maska), u cilju boljeg delovanja terapije.

Zakažite Vaš tretman još danas!

Ordinacija LASER&AESTHETICS, dr Marija Bošković

Bulevar umetnosti 13, Stan 2