Celulit | Dr Marija Bošković
9944
page-template-default,page,page-id-9944,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Celulit

Celulit je:

 

 • Zapaljenje i fibroza površinskog sloja masnog tkiva (koji je iznad superficijalne fascije)
 • Skin laxity opuštena koža i
 • Zadržavanje (retencija vode)

 

Celulit kod gojaznih osoba je praćen povećanjem volumena masnih ćelija u hipodermu i subcutano, što još vise pojačava sliku pomorandžine kore i komprpmituje metabolizam zahvaćenog tkiva.

 

Kao posledica zapaljenja (toksini, smanjena cirkulacija, hipoksija, otok) u hipodermu dolazi do skraćivanja i zadebljavanja kolagenih vlakana koja čine konektivno tkivo (čvrsta i kratka vlakna)koja se protežu od površine kože do dubljih slojeva tkiva tj superficijalne fascije, što posledično dovodi do guranja masnog tkiva ka površini kože.Koža na površini je istanjena i rastegljiva što dovodi do protruzije masnih ćelija i pojave pomorandžine kore.

 

Naučna definicija celulita „Oedematous FibroSclerotic Superficial Panniculitis (OFSB)

 

 1. Oedema (water retention)
 2. inflammation of superficial fat (panniculitis)
 3. fibrosis (scar tissue/hardening of connective tissue)
 4. skin laxity is found in 90% of cellulite cases, it is not found in all women, so this definition still stands accurate

 

Potencijalno ovoj definiciji može da se doda reč TOXIC jer dolazi do akumulacije toksina rastvorljivih u masnom tkivu  -„Toxic Oedematous FibroSclerotic Superficial Panniculitis

Pre nego počnemo da objašnjavamo nastanak celulita, bitno je napomenuti da je:

 

Mast u hipodermu je podeljena u tzv masne parcele gde su mali masni jastučići obmotani tankim slojevima konektivnog tkiva. Konektivno tkivo je sačinjeno od kolagena elastina i drugih protein. To konektivno tkivo sve između sebe povezuje i daje oblik telu. Ova polja masti se pričvršuju konektivnim kolagenim tkivom između sebe,Ova forma trodimenzionalne strukture čini žensku kožu mekom ali i čvrstom i elastičnom u isto vreme. Takođe površinski sloj masnog tkiva kože je bukvalno vezana direktno za površinsku fasciju ispod uz pomoć dužih i tankih kolagenih vlakana i baš ta vlakna su direktno odgovorna za nastajanje celulita.

 

Muška koža ima istu strukturu kao ženska ali ima manje masnog tkiva u parcelama i zato izgleda kao čvrsta i elstična ali nije mekana. Pojava celulita kod muškaraca je više prisutna zbog retencije vode i opuštene kože kože.

 

Preveliki kalorijski unos šećera i junk food dovodi do uvećanja masne ćelije mogu da se povećaju nekoliko puta iznad svoje veličine. Kako se paketi masnoće uvećaju sa prevelikom količinom vode i masti oni se prošire i poguraju površinu kože iznad.

 

Sa druge strane u reakciji kada se tkivo pomera na gore, kolagena vlakna koja povezuju površinu kože i fasciju su previše istegnuta i povređena. To dovodi do stvaranja ožiljnog tkiva, kontrakcije što povlači kožu na dole i na površini se vide udubljenja. Vrhovi predstavljaju masno tkivo koje gura kožu na gore. Udubljenja su kolagena vlakna koja povlače kožu na dole.

 

Na slici se vidi mast u HIPODERMU koja je u poljima povezanim kolagenim vlaknima koja se povezuju gore za kožu a dole za superficijalnu fasciju i koju povezuju polja masnog tkiva između sebe.

 

Na donjoj trećini slike vidi se duboko masno tkivo SUBCUTANEUS FAT koje nije deo celulita. Razdvalja ih superficijalna fascija.

 

90% žena u svom životu razvije celulit. Postavlja se pitanje zasto tretmani u salonima nisu efikasni. Zato sto celulita izaziva više faktora koji se simultano pojavljuju u različitim delovima nogu i gluteus.Svaki od tih uzroka pogoršava onaj drugi i to nas vodi u začarani krug

Dr Marija Bošković - Celulit 01

Cellulite prate brojne komplikacije

 

 • Zapaljenje je praćeno otokom (retencija vode)
 • Zapaljenje vodi fibrozi kolagenih vlakana
 • Zadržavanje vode sprečava eliminaciju masti ali ne sprečava akumulaciju masti. Masti su zarobljene u vodi („fat trap“ effect)
 • Povećan broj adenozin i alfa 2 adenoreceptora u masnom tkivu je posledica hroničnoj izloženosti estrogenu u masnom tkivu. To inhibira uklanjanje masti ali I povećava akumulaciju masti („fat trap“ effect)
 • Povećanje masnih ćelija kod gojaznih dovodi do oštećenje konektivnog tkiva što uzrokuje fibrozu
 • Sa druge strane povećanje masnog tkiva dovodi do potpunog pucanja konektivnog tkiva što dovodi do slabljenja čvrstine kože i ukupnog tkiva
 • Povećanje masnog tkiva vodi posledično mehaničkoj inhibiciji cirkulacije ,i posledičnoj retenciji vode
 • Retencija vode i slaba cirkulacija vode hipoksiji tkiva a to uzrokuje inflamaciju, oksidativni stress i oštećenje, fibrozu i GLYCATION (šećer oštećuje konektivno tkivo)
 • Loša ishrana, toksini, cigarette se akumuliraju u masnom tkivu i uzrokuje dalje zapaljenje tkiva, hipoksiju i glycation.

 

Da bismo razbili ovaj začarani krug koji nema kraja mora da se deluje na više tački to podrazumeva primenu više metoda koje zajedničkim efektom jedino mogu da dovedu do rešavanja problema.

Rezultati naših tretmana

Dr Marija Bošković - Celulit - Uklanjanje celulita 01
Dr Marija Bošković - Celulit - Uklanjanje celulita

Zakažite Vaš tretman još danas!

Ordinacija LASER&AESTHETICS, dr Marija Bošković

Bulevar umetnosti 13, Stan 2